DJ İzzet AYDEMİR ile Sohbet Etmek, Haber Niteliği Taşıyan Problemlerinizi Paylaşmak İstemez misiniz?
Sayfamızda veya Radyomuzda Reklamlarınızı Vermek İstemez misiniz?
11:10
itibariyle,
Çrş
27.01.2021 En Yüksek En Düşük
Çarşamba Sağanak Yağışlı 16°C 10°C
Perşembe Yağışlı 16°C 7°C
Cuma Yağışlı 14°C 6°C
Cumartesi Yağışlı 15°C 3°C
Pazar Sağanak Yağışlı 18°C 6°C
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Universidade Federal do Rio Grande do Sul Üniversitesi Fizikokimya Bölümü ile işbirliği içerisinde yürütülen koronavirüse karşı in silico ilaç tarama çalışması İngiltere merkezli "Journal of Biomolecular Structure and Dynamics" adlı bilimsel dergide "In silico analysis of the interactions of certain flavonoids with the receptor-binding domain of 2019 novel corona virus and cellular proteases and their pharmacokinetic properties" adlı makale başlığı ile yayınlandı.
Koronavirüs Tedavisine Yönelik Çalışma Sonuçlandı
Biyoinformatik temelli aday ilaç molekülü tarama çalışması (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Dr. Erman Salih İstifli, Prof. Dr. Bektaş Tepe ve Prof. Dr. Cengiz Sarıkürkçü tarafından koronavirüs (SARS-CoV-2, 2019-nCoV) tedavisine yönelik olarak başlatılarak, bu süreç içerisinde Brezilya Universidade Federal do Rio Grande do Sul Üniversitesi Fizikokimya Bölümü`nden Prof. Dr. Paulo A. Netz`in de katılımıyla tamamlandı.
Dr. Erman Salih İstifli, çalışmada farklı bir yaklaşım takip ederek sadece koronavirüsün spike proteini değil, aynı zamanda konak organizmada (insan) enfeksiyonun ilerlemesinde rol alan cathepsin B, cathepsin L ve TMPRSS2 enzimlerine karşı da yüksek afinite ile bağlanan aday ilaç molekülleri bulduklarını belirtti.
Böylelikle koronavirüs enfeksiyonu ile mücadelede çoklu-hedef yaklaşımının benimsendiğini ifade eden Dr. İstifli, bu çalışmanın öne çıkan özelliklerini “SARS-CoV-2 enfeksiyonunda tedavide kullanılabilecek potansiyel ilaç moleküllerinin keşfinde Uluslararası işbirliği ile gerçekleştirilmiş olması, Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Çukurova Üniversitesinin atomik yapısal biyoloji, biyolojik moleküllerin yapısı ve dinamiği ile ilgili ilk biyoinformatik çalışması olması, Çukurova Üniversitesinde yürütülen ilk "Moleküler Docking" ve "Moleküler Dinamik" çalışması olması” şeklinde sıraladı.